شاید هر کسی بتواند اینفوگرافیک بسازد، اما اینفوگرافیک جذابی که قابلیت ویروسی شدن داشته باشد اتفاقی نیست. بلکه نیاز به دانستن نکات طراحی اینفوگرافیک دارد تا کاملا حرفهای و ارزشمند به نظر برسد و آن زمان است که افراد شروع به فرستادن آن برای دیگران میکنند و پستهای اینفوگرافیکتان در اینستاگرام به راحتی وارد اکسپلور میشوند.
در مقاله نهایت افزایش فالوور حقیقی با تولید محتوا، 15 ایده ناب تولید محتوا را بیان کردیم که یکی از آنها کاربرد اینفوگرافیک در تولید محتوا بود؛ همچنین در مقاله نهایت کاربرد اینفوگرافیک در کسبوکار+ 5 قدم ساخت سریع + معرفی 4 سایت مرجع به طور کامل به اینفوگرافیک و کاربرد آن پرداختیم. حالا در این مقاله 21 نکته کمیاب طراحی یک اینفوگرافیک استثنایی را میآموزید که فقط طراحان حرفهای از آنها استفاده میکنند.
نکات طراحی اینفوگرافیک حرفهای
1. تعادل بین متن و تصویر
اولین بخش از پیکرهی یک اینفوگرافیک حرفهای، تعادل بین متن و تصویر آن است. اینفوگرافیک شما قرار نیست به اندازه یک مقاله متن داشته باشد. بلکه کاری که باید انجام دهید این است که از قبل متنتان را بخوانید، قسمتهای مهم و بخشهایی که قابلیت به تصویر درآوردن دارند جدا کنید و بعد شروع به ساخت اینفوگرافیک کنید. به طوری که میزان متن و تصویر در تعادل باشند.
اگر برای قسمتی از متن که میخواهید حتما آن را در اینفوگرافیکتان بیاورید، آیکون خاصی پیدا نمیکنید، میتوانید با یک رنگ دیگر آن را بنویسید و یا آن را بولد (Bold) کنید.
به عنوان مثال در تصویر زیر، اینفوگرافیک سمت راست متن زیاد با فونت یکسان و ریز دارد و الگوی اشتباهی است. در حالی که در اینفوگرافیک سمت چپ، تصویر و متن در تعادل هستند و الگو به خوبی رعایت شده است.

2. فونت و تایپوگرافی
یکی از نکات طراحی اینفوگرافیک فونت است. فونت اینفوگرافیک شما یکی از مهمترین بخشهای آن را تشکیل میدهد. هنگام انتخاب فونت باید نکات زیر را رعایت کنید:
- حداکثر از دو یا سه فونت متفاوت استفاده کنید تا چشم مخاطب خسته نشود. (بهترین حالت استفاده از دو فونت است. میتوانید با بولد کردن چاشنی بهتری به آن ببخشید)
- رنگی که با آن متن را مینویسید باید با بکگراند و بقیه المانهای اینفوگرافیک شما سازگار باشد.
به عنوان مثال به تصویر زیر نگاه کنید، در اینفوگرافیک سمت راست، بیش از سه نوع فونت استفاده شده و حتی سایز فونتها هم مختلف است و مخاطب را گیج میکند. علاوه بر این، رنگ متن به رنگ بکگراند نزدیک است و چشم مخاطب را آزار میدهد.
در حالی که در اینفوگرافیک سمت چپ، فقط از دو نوع فونت و سایز استفاده شده و رنگ متن به خوبی و وضوح پیداست.

3. رعایت حاشیه مناسب
یکی دیگر از نکات طراحی اینفوگرافیک حاشیه مناسب است. رعایت حاشیه مناسب نقش بسیار کلیدی در اینفوگرافیک ایفا میکند در صورتی که بسیاری افراد به این مسئله توجهی نمیکنند. اینفوگرافیک شما حتما باید از هر طرف حاشیه خالی داشته باشد.
طول و عرض حاشیه را یکسان نگه دارید. همچنین حاشیه سمت چپ و راست هم باید با هم مساوی باشد.
به عنوان مثال در تصویر زیر، در اینفوگرافیک سمت راست نه حاشیه طول و عرض، و نه حاشیه چپ و راست هیچکدام رعایت نشدهاند و تصویر از نظم خارج شده است. در صورتی که در اینفوگرافیک سمت چپ همه حاشیهها به درستی انتخاب شدهاند.

4. فاصلهگذاری مناسب
هر المانی که در اینفوگرافیک شما وجود دارد (اعم از متن یا آیکون) باید با المانهای اطرافش فاصله مناسب داشته باشد.
جالب است بدانید قانونی هم در مکتب روانشناسی-طراحی “گشتالت” وجود دارد که تاکید میکند برای ادراک بصری بهتر، باید بین اجزای طراحی، فاصله مناسب و منظم وجود داشته باشد.
بهتر است در طراحی اینفوگرافیک، فاصله بین خطوط را یکسان نگه دارید. مثلا فاصله بین عنوان و زیر عنوان باید با بقیه متن یکسان باشد. این قاعده باید در مورد دیگر المانها هم رعایت شود، مثل فاصله آیکونها و تصاویر.
به عنوان مثال در تصویر زیر، در اینفوگرافیک سمت راست فاصله بین عنوان اصلی تا متن، اندازه بقیه متن نیست. تصویر بسیار شلوغ است و هیچ جای خالی ندارد. همچنین دو آیکون کادر درون تصویر با فاصله کم از یکدیگر قرار گرفتهاند. در صورتی که موارد در اینفوگرافیک سمت چپ تصحیح شده است.

5. رنگبندی درست
یکی از مهمترین نکات طراحی اینفوگرافیک، داشتن رنگبندی جذاب است. یک رنگبندی زیبا و چشمنواز میتواند به سرعت مخاطب را به اینفوگرافیک شما جذب کند، در صورتی که رنگهای بیمناسبت و غیر مرتبط میتواند به سرعت او را از اینفوگرافیک شما دور کند.
سعی کنید در اینفوگرافیکتان از ترکیب رنگهای برندتان استفاده کنید تا مخاطب بتواند در شبکههای اجتماعی آن را سریع تشخیص بدهد.
از اینکه رنگهای جدید و ناشناخته را امتحان کنید بپرهیزید. رنگها تاثیر بسیاری بر روان انسان دارند پس بدون علم با آنها بازی نکنید. مثلا استفاده از رنگ تیره به صورت افراطی به راحتی میتواند حس غم را به مخاطب منتقل کند.
به عنوان مثال در تصویر زیر، در اینفوگرافیک سمت راست، برای هر المانی در عکس یک رنگ متفاوت و نامتناسب با دیگر المانها انتخاب شده و با نگاه به تصویر، مغز گیج میشود ودر نتیجه ارتباط خاصی بین متن، اعداد و یا آیکونها برقرار نمیکند. در صورتی که در اینفوگرافیک سمت راست رنگها به صورت متضاد انتخاب شدهاند، تعداد رنگها شلوغ نیست و ذهن میتواند سریع مقایسه انجام دهد.

6. سلسله مراتب بصری
سلسله مراتب بصری نیز یکی از مهمترین نکات طراحی اینفوگرافیک است و تاثیر بسیار زیادی بر انتقال جریان محتوا در اینفوگرافیک شما دارد. این نکته میتواند بازخورد پستهای اینستاگرامتان را بسیار بالا ببرد در حالی که بسیاری از تولیدکنندگان محتوا آن را نادید میگیرند. بعضی از بخشها و المانها در اینفوگرافیک وجود دارند که بسیار مهم هستند و باید به آنها دقت کنید.
مثلا عنوان، بخش مهمی از اینفوگرافیک شماست و به همین علت باید از دیگر المانها متمایز باشد. به همین دلیل، عنوان را بالای تصویر و با فونت درشت و بولد مینویسند. یا اگر زیر عنوانی دارید، باید آن را کوچکتر از عنوان و بزرگتر از متن اصلی بنویسید.
اگر از آیکون در کنار عکس استفاده میکنید آن را بزرگتر از متن قرار بدهید. اما آنقدرها هم آن را بزرگ نکنید که همه توجه مخاطب را جلب کند.
به عنوان مثال در تصویر زیر، در اینفوگرافیک سمت راست، آیکون هویج بسیار بزرگ و خارج از کادر انتخاب شده است. علاوه بر این، فونت عنوان از زیر عنوان کوچکتر است که اشتباه است. در اینفوگرافیک سمت چپ سلسله مراتب فونت و سایز آیکون به خوبی رعایت شده است.

7. سایز اینفوگرافیک
یکی دیگر از مهمترین نکات طراحی اینفوگرافیک، سایز مناسب اینفوگرافیک است. بسته به اینکه میخواهید اینفوگرافیکتان را در چه شبکه اجتماعی منتشر کنید، سایز اینفوگرافیکتان هم باید تفاوت داشته باشد. معمولا اینفوگرافیکهایی که سایز عمودی و کشیده دارند برای پستهای وبلاگی و در کل وبسایت مناسب هستند. همچنین برای پینترست هم بهتر است از سایز عمودی استفاده کنید.
در صورتی که برای شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و فیسبوک باید از اینفوگرافیکهای افقی (1080*1080 px) یا همان سایز مربعی استفاده کنید.
اگر اینفوگرافیکتان مانند اینفوگرافیک سمت راست تصویر زیر کشیده و عمودی باشد، ممکن است به طور کامل در پست اینستاگرامتان جای نگیرد.

8. سایز المانها
هر المانی که در اینفوگرافیک شما وجود دارد باید معنی خاصی را برساند و یا به مفهوم متن کمک کند. اما باید دقت کنید که المانها هم باید دارای ساختار خاصی باشند. به این معنی که نمیتوانید هر آیکون را با یک سایز متفاوت به کار ببرید. یا اگر در اینفوگرافیکتان بخشهای تکرار شونده دارید، باید همه را یک اندازه طراحی کنید.
به عنوان مثال در تصویر زیر، دو المان تکرار شونده داریم (کادرهای سفید). این دو المان باید هماهنگ و یکسان باشند. در حالی که در اینفوگرافیک سمت راست، آیکون هویج نسبت به آیکون کلم بزرگتر طراحی شده و یا نمودارهای دایرهای یک اندازه نیستند. در اینفوگرافیک سمت چپ همه موارد اصلاح شده و سایز آیکونها تصحیح شده است.

9. کیفیت تصویر
معمولا در اینفوگرافیک کمتر از عکس استفاده میشود، اما برخی اینفوگرافیکها هم شامل عکس هستند. اگر میخواهید از عکس در اینفوگرافیکتان استفاده کنید عکسهای با کیفیت را قرار بدهید و از عکسهایی که تار و نقطه نقطه هستند دوری کنید.

اگر میخواهید به جای آیکون از عکس واقعی استفاده کنید، حتما دور عکستان کادر ببندید، حال این کادر میتواند در فرم دایره، مربع و در کل اشکال هندسی مختلف باشد.
در ضمن، قوانین کپیرایت عکسها را هم فراموش نکنید!
10. آیکونها
در نکات طراحی اینفوگرافیک قبل به نحوه درست استفاده از آیکونها اشاراتی کردیم. اما یک نکته بسیار مهم را باید در نظر بگیرید، تعادل بصری آیکونها. به این معنی که تمامی آیکونهایی که در اینفوگرافیکتان به کار میبرید باید از یک جنس و استایل باشند.
علاوه بر این، باید دقت کنید رنگ آیکون شما به نحوی باشد که با بقیه اینفوگرافیک و بکگراند جور در بیاید.
به عنوان مثال در تصویر زیر، در اینفوگرافیک سمت راست آیکون هویج سیاه و سفید است و آیکون کلم رنگی است. استایل دو آیکون شبیه به هم نیست. در صورتی که در اینفوگرافیک سمت چپ، آیکونها از یک نوع و جنس هستند.

11. اینفوگرافیک تعاملی (قابل کلیک)
اینفوگرافیک تعاملی در واقع نوعی از اینفوگرافیک است که مخاطب میتواند با کلیک روی قسمتهای مختلف آن وارد صفحه دیگری شود. این نوع اینفوگرافیک برای پستهای وبلاگ و در کل برای وبسایت استفاده میشود. هدف از این کار، افزایش مدت حضور کاربر در سایت و افزایش نرخ تعامل است.
برای داشتن یک اینفوگرافیک تعاملی، باید کد ویجت را به ویرایشگر HTML تان اضافه کنید. سعی کنید از کدهای ریسپانسیو استفاده کنید تا اینفوگرافیکتان هم در سایت و هم در موبایل عالی به نظر برسد.
از به کار بردن تعداد CTAهای زیاد جلوگیری کنید. این کار باعث سردرگمی مخاطب میشود. حداکثر 2 درخواست به اقدام کافی است.

12. اینفوگرافیک انیمیشن
بعضی اینفوگرافیکها به صورت انیمیشنی و متحرک هستند. البته که کار بسیار جذابی است، اما اگر اشتباه آن را به کار بگیرید باعث آزار مخاطب میشود.
نحوه حرکت انیمیشن هم دقیقا باید مانند دیگر اجزا سلسله مراتبی باشید و به ترتیب ظاهر شود. علاوه بر این، سعی نکنید هر المانی را که در عکس دارید متحرک کنید، یک یا دو المان کافیست.
به عنوان مثال در انیمیشن زیر، در اینفوگرافیک سمت راست، همه اجزا متحرک هستند و همزمان ظاهر میشوند که این اشتباه است. در صورتی که در اینفوگرافیک سمت چپ به صورت منظم حرکت میکنند و همه اجزا متحرک نشدهاند.

13. ویجت آمار و ارقام
در بسیاری از اینفوگرافیکها، اعداد بخش مهمی را تشکیل میدهند. مثل آمار فروش، نتایج پرسشنامه و یا در کل هر موضوعی که عددی باشد. در این موارد ممکن است بخواهید برای درک بصری بهتر از ویجتها استفاده کنید.
ویجتی که در اینفوگرافیکتان استفاده میکنید باید با بقیه اجزا ارتباط معنایی داشته باشد و حتی رنگ آن با دیگر المانها سازگار باشد.
از استفاده بیش از حد از ویجت خودداری کنید و فقط جایی که به آن نیاز دارید و باعث میشود برای مخاطب درک بهتری ایجاد کند از آن استفاده کنید.
به طور مثال در تصویر زیر، در اینفوگرافیک سمت راست ویجتهای بالون مانندی را در رنگ بنفش میبینیم. این ویجتها هیچ کمکی به درک بهتر نمیکنند و حتی رنگ آنها ارتباطی با بقیه اجزا ندارد. از طرف دیگر ویجت ساعت شنی با نمودار دایرهای هیچ تجانسی ندارد.
در صورتی که در اینفوگرافیک سمت چپ، تنها از یک ویجت نموداری استفاده شده که رنگهای آن طوری انتخاب شدهاند که بتوانند معنای اجزای دیگر را کامل کنند.

8 توصیه مهم برای ساخت اینفوگرافیک جذاب
در بخش قبل، به نکات فنی پرداختیم که اینفوگرافیک حرفهایتری برای ما میسازند. اما نکات کیفی و تجربی مهمی هم وجود دارند که اگر آنها را در نظر نگیرید، ممکن است شانس دیده شدن و موفقیت اینفوگرافیک شما پایین بیاید.
در زیر به این 8 نکته مهم میپردازیم.
1. مخاطب هدف، اولویت شماست
یکی از اشتباهاتی که اکثر کسبوکارها انجام میدهند، انتخاب محتوای اینفوگرافیک است. آنها فکر میکنند اگر یک موضوع به صورت عمومی محبوب باشد در نتیجه کار کردن روی آن هم درست است. در صورتی که کاملا برعکس است. اینفوگرافیکی موفق میشود که مناسب مخاطب هدف شما باشد، دست روی چالش خاصی بگذارد و مخاطب با آن درگیر شود.
در نتیجه اولویت با شناخت مسائل مخاطب، و بعد تولید محتوای اینفوگرافیکی است.
2. زیبایی در سادگی است
یکی از مسائلی که اساسا ما فراموش میکنیم، هدف اینفوگرافیک است. اینفوگرافیک برای آن ساخته شد که بتواند اطلاعات زیاد و سخت را در قالب یک تصویر جمع و جور به مخاطب ارائه کند. در نتیجه، اینفوگرافیک شما هرچه سادهتر و واضحتر باشد بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.
شلوغ کردن اینفوگرافیک و استفاده از نمودارها و آیکونهای زیاد، نه تنها حرفهای بودن شما را نشان نمیدهد، بلکه مخاطب را از توجه به اینفوگرافیک دور میکند.
به طور مثال به اینفوگرافیک زیر نگاه کنید. بسیار شلوغ است و حتی نمیدانید از کجا باید آن را شروع کنید.

3. دوری از حاشیه
اینفوگرافیک شما باید از هر نوع اطلاعات اضافی که کمکی به فهم مسئله نمیکند عاری باشد. ساختار کلی اینفوگرافیک را متمرکز نگه دارید و سعی کنید حول یک موضوع مشخص صحبت کنید نه چند موضوع.
4. ترفیع اینفوگرافیک، کمک به ویروسی شدن
اینفوگرافیکها خودبخود وایرال (ویروسی) نمیشوند. اگر میخواهید اینفوگرافیکتان دست به دست شود باید روی ترفیع آن؛ یعنی انتشار آن در کانالهای مختلف کار کنید.
روشهای بسیاری برای ترفیع اینفوگرافیک وجود دارد مثل:
- تبلیغ اینفوگرافیک از طریق اینفلوئنسرهای صنعت
- استفاده از افزونههای Social برای انتشار راحتتر
- آپلود اینفوگرافیک در شبکههای اجتماعی مختلف کسبوکارتان
5. مدیریت سایز و حجم اینفوگرافیک
در نکته شماره 7 به سایز اینفوگرافیک برای شبکههای اجتماعی مختلف اشاره کردیم. واقعیت این است که سایز و حجم مشخصی برای ساخت اینفوگرافیک وجود ندارد. اما متخصصان این حوزه به صورت کلی سایز و حجم زیر را پیشنهاد میکنند:
- سایز حداکثر 8000 پیکسل
- حجم حداکثر 1.5 مگابایت
به عنوان مثال اینفوگرافیک زیر، سایز بیش از حد بزرگ (حدود 25000 پیکسل) دارد و مناسب نیست.

6. ذکر منبع؛ جلب اعتماد مخاطب
بسیاری از اینفوگرافیکها را میبینیم که از آمار و ارقام مهمی در آنها استفاده شده، اما هر چه میگردیم منبع خاصی برای این آمار نمیبینیم. در این حالت مخاطب:
- به محتوا اعتماد نمیکند
- از انتشار اینفوگرافیک صرف نظر میکند
بنابراین، هم به مخاطبتان احترام بگذارید و اعتمادش را بخرید، و هم اینکه برای زحمات منبعتان احترام قائل شوید. بهترین مکان قرار دادن منبع، در پایینترین نقطه اینفوگرافیک است.

7. استفاده از قانون طلایی یک-سوم
اگر کمی از عکاسی سر در بیاورید، احتمالا با قانون یک-سوم آشنا هستید. به طور خلاصه این قانون میگوید اگر تصویرتان را به 9 قسمت مساوی تقسیم کنید، سوژه عکس شما باید در تقاطع خطوط، و در یک سوم کناری عکس قرار بگیرد. (چپ یا راست فرقی ندارد)

از لحاظ بصری و روانشناسی، این کار کمک میکند توجه مخاطب شما بهتر جلب شود و به المانهای عکس دقت کند.
8. قصهگو باشید تا به خاطر سپرده شوید
هر داستانی یک شروع، بدنه و پایان دارد. دقیقا با اینفوگرافیک هم باید همین رفتار را داشته باشید.
- در ابتدای اینفوگرافیک مسئله را طرح کنید.
- با آمار، توضیحات و تصاویر، مسئلهتان را قابل درک کنید.
- یک نقطه پایان یا نتیجهگیری برای آن قرار دهید.
به این صورت، از بینظمی محتوا جلوگیری میکنید و علاوه بر راحتی فهم، آن را در ذهن مخاطب به یاد ماندنی میکنید.
جمعبندی
در این مقاله به نکات طراحی اینفوگرافیک پرداختیم؛ نکاتی که حرفعایها در طراحیهایشان استفاده میکنند. هر چه اینفوگرافیک شما حرفهایتر ساخته شده باشد، مخاطب بیشتری جذب میکنید و احتمال ویروسی شدن محتوای شما در سطح شبکه های اجتماعی افزایش پیدا میکند.