احتمالا شما هم باید متوجه شده باشید که کشور ما در آموزش ضعف جدی دارد و یکی از فرصتهای پولساز بازار ایران، فروش پکیجهای آموزشی ارزشمند است. عزیزی را به یاد دارم که قصد داشت پیج آموزشی در حوزه «اعتماد به نفس» راهاندازی کند و بسیار هم خوشحال بود که رقیب بسیار کمی در این حوزه دارد. در هر پست و استوری کوهی از متون تخصصی پست میکرد و معتقد بود کسی که واقعا مشکل «اعتماد به نفس» داشته باشد چارهای جز فالو کردن او را ندارد؛ چون کسب و کارش رقیب دیگری ندارد.
پرقدرت شروع کرد و پرقدرت، به موفقیت نرسید؛ بلکه چندین ماه درجا زد.
چرا؟ چون نمیدانست حتی پیجهای اینفلوئنسرهای سرگرمکننده نیز جزو رقبای او محسوب میشوند! بسیاری از فالوورهای او که واقعا مشکل اعتماد به نفس داشتند، باید انتخاب میکردند که بعد از یک روز کاری پراسترس، وقتشان را در اینستاگرام روی چه محتوایی بگذارند:
- محتوای ویدیوی کوتاه و سرگرمکننده یا
- کوهی از محتوای متنی با اصطلاحات تخصصی
خودتان چه فکر میکنید؟ اگر به درستی انواع رقبایش را میشناخت، ویدیوهای کوتاه 1 دقیقهای راجع به اعتماد به نفس میساخت و کمی هم عنصر طنز را چاشنی کار میکرد تا مخاطبانش سرگرم شوند. در این صورت بازدید ویدیوهایش افزایش پیدا میکرد، فالوورهایش به راحتی رشد میکردند و به درآمد رویاییاش میرسید.
طبق تحقیقی که در سال 2020 انجام شد، اکثر کسبوکارها حداقل 29 رقیب تجاری دارند. این که کسبوکار شما تعداد بسیار زیادی رقیب دارد، مانند شمشیر دو لبه است که هم میتواند باعث حذف کسب و کار شما از میدان رقابت شود، باعث نوآوری در محصولات، خدمات و استراتژیهای بازاریابیتان است.
اگر از رقبای خود بیخبرید و یا از اهمیت شناخت آنها غافل شدهاید، حتما این مطلب را همین الان مطالعه کنید تا هر چه سریعتر رقبای کسب و کار خود را شناسایی کنید و با ارائه محصولات و خدماتتان بر اساس نقاط خالی بازار، مرزهای فروشتان را بشکنید.

چگونه با شناسایی 5 نوع از رقبای تجاری، رکورد دآمدتان را بکشنید؟
برای اینکه بتوانید رقبای خود را بهتر بشناسید، ابتدا باید با انواع آنها آشنا شوید. بعضی از رقبا رابطه مستقیمی با شما دارند ولی برای شناسایی برخی دیگر از آنها به زمان بیشتری نیاز دارید. در ادامه، ابتدا شما را با 5 نوع از رقبا آشنا میکنیم و سپس به پنج روش اصلی شناسایی آنها خواهیم پرداخت.
پس از شناخت هر نوع از رقبا و شناسایی رقبای خودتان، این سوال را از خودتان بپرسید و پاسخش را یادداشت کنید: «چرا مشتریها باید من را به جای فلان رقیبم انتخاب کنند؟» سپس پاسخهایتان را در استوریها، پستها، مذاکرات فروش و … بارها تکرار کنید تا جایگاه ویژهای در ذهن مشتریان پیدا کنید و دقیقا بدانند چرا و چه زمانی باید از شما خرید کنند.
اگر پاسخهای موجهی برای این سوال داشته باشید، تبریک میگویم! کسبوکارتان به زودی رشد میکند؛ اما اگر خودتان نمیتوانید دلیلی پیدا کنید، آیا واقعا از مشتری توقع دارید شما را به جای رقبایتان انتخاب کنند؟ پس باید پس از شناساسی رقبای کسب و کارتان، هرچه سریعتر دلیلی بسازید.
چگونه دلیلی بسازید؟ ساده است.
- ببینید رقبای شما چه محصولا و خدمات (و کلا ارزشهایی) ارائه میدهند؟
- با کمک مقاله نهایت استفاده از بخش بندی روانشناختی برای چندبرابر کردن فروش تحقیقات بازار آنلاین انجام دهید و ببینید جامعه هدف شما دقیقا چه نیازهایی دارند؟
- ببینید جامعه هدفتان چه نیازهایی دارند که توسط هیچ کدام از رقبایتان حل نشده.
- با حل آن نیاز به فروش فوقالعادهای برسید.
1. شناسایی رقبای مستقیم کسب و کار
وقتی به رقابت در صحنه کسب و کار فکر میکنید، احتمالا (حداقل) یک رقیب به ذهن شما خطور میکند که به طور مستقیم حریف شماست. این دسته از رقبا، همان کسبوکارهایی هستند که محصولات یا خدمات مشابه (یا دقیقا یکسان) با شما را به بازار ارائه میدهند. همچنین به طور مستقیم باعثِ از دست رفتن طیف وسیعی از مشتریانِ شما میشوند.
کوکاکولا در مقابل پپسی، نتفلیکس در مقابل هولو (Hulu) و اپل در مقابل سامسونگ از نمونههای معروف بینالمللی مستقیم در شناسایی رقبای کسب و کار هستند. در کشور خودمان نیز میتوان به چند نمونه اشاره کرد از جمله؛ فیلیمو در مقابل نماوا، دیجیکالا در مقابل تکنولایف، و اسنپ در مقابل تپسی.
اما رقابت به صورت مستقیم منحصر به برندهای شناخته شده در سطح بینالمللی یا ملی نیست. دو فروشگاه کفش که در یک راسته قرار دارند نیز به شکل رقیب مستقیم همدیگر به حساب میآیند. همینطور تعدادی از مشاوران املاک که در یک منطقه خاص خدمات میدهند نیز رقبای مستقیم همدیگر هستند.
شرکتهای دیجیتالی که در تولید اپلیکیشنها و نرمافزارهای مختلف کار میکنند نیز شاهد رقابت مستقیم هستند. برای مثال، پس از موفقیت نوآوری «استوری» در اینستاگرام، اپلیکیشنهای واتساپ، فیسبوک و لینکدین هم به روی این ویژگی متمرکز کردند تا از قافله عقب نمانند.

از آنجایی که رقبای مستقیمْ محصولات مشابهای را با روشی یکسان (یا حداقل مشابه) میفروشند، عمدتا این نوع رقابت یک بازی با حاصل جمع صفر (zero-sum game) است؛ یعنی مشتری یا محصولات شما را میخرد یا سراغ محصولات رقیبتان میرود. به عنوان مثال، اگر اشتراک ADSL منزل خود را از شرکت پارسآنلاین خریداری کنید، بعید است که برای تمدید اشتراک یا در آینده به سراغ شرکتهای دیگر مانند شاتل بروید.
چطور رقبای مستقیم کسب و کارتان را شناسایی کنید؟ ببینید دقیقا چه کسب و کارهای دیگری هستند که محصولاتی دقیقا مانند محصولات شما را ارائه میدهند.
همین الان رقبای مستقیم کسب و کارتان را شناسایی کنید و برای رقابت، استراتژی مناسب تعیین کنید:
به طور خلاصه، رقبای مستقیم، کسب و کارهایی که در صنعت شما فعالیت میکنند و محصولاتی مانند شما ارائه میدهند. دقیقا همین فرآیند زیر را برای محصولات و خدمات خود پیاده کنید. یک مثال از محصولات نهایت یادگری برایتان میآورم:
محصول شما چیست؟ دوره آموزشی تخصصی بازاریابی در رسانههای اجتماعی
رقبای مستقیم کسب و کار شما کدامند؟ هر دوره دیگری که بازاریابی از رسانههای اجتماعی را آموزش میدهد
چرا باید ما را نسبت به رقبای مستقیم انتخاب کنند؟ (مزیت ما نسبت به رقبای مستقیم)؟ ما به جای صرفا آموزش تیتروار و بدون منبع علمی، جامعترین و کاربردیترین آموزش تخصصی در سطح جهانی را برای بازار ایران بومیسازی کردهایم.
رقبای بالقوه
آن دسته از رقبایانی هستند که همان کاری را انجام میدهند که شما انجام میدهید و همان نوع مشتریان را هدف قرار میدهند، اما در بازار شما فروش ندارند و احتمالاً این کار را هم نمیکنند. اگر تصمیم به ورود داشته باشند، می توانند رقیب شما باشند، اما یا زیرساخت لازم را ندارند یا انتخاب کردهاند که منطقه شما را نادیده بگیرند. نمونهای از یک رقیب بالقوه میتواند یک شرکت نقاشی مسکونی در شهر دیگری باشد.
همین رقبای بالقوه کسب و کارتان شناسایی کنید و برای رقابت، استراتژی مناسب تعیین کنید:
به طور خلاصه، رقبای بالقوه همان کار شما و مشتریانی شبیه به مشتریان شما را مورد هدف قرار میدهند، اما به هر دلیلی، تصمیم نگرفتهاند به بازار شما ورود کنند. دقیقا همین فرآیند زیر را برای محصولات و خدمات خود پیاده کنید. مثلا:
محصول شما چیست؟ دوره آموزشی تخصصی بازاریابی در رسانههای اجتماعی
رقبای بالقوه کسب و کار شما کدامند؟ موسسات آموزشی حضوری که بازاریابی در رسانههای اجتماعی ارائه میدهند.
اگر تصمیم گرفتند وارد بازار شما شوند، شما چه کاری انجام خواهید داد؟ آیا برنامهای دارید؟ از همین الان وارد کارخانههای نوآوری شده و با توسعه روابط شرایط را برابی برگزاری آموزش حضوری فراهم میکنیم.
رقبای غیر مستقیم کسب و کار
رقبای غیرمستقیم، آن دسته از کسب و کارهایی هستند که در یک دسته قرار دارند اما برای حل مشکلات مشتریان خود، محصولات و خدمات متفاوتی ارائه میدهند. به عبارت دیگر، 2 کسب و کار که کار مشابهی انجام میدهد اما جامعه هدفهایش متفاوت است.
برای مثال، رستورانهای زنجیرهای آیدا و پرپروک در یک دسته قرار میگیرند؛ این دو در صنعت فستفود و در نگاهی کلیتر در تهیه غذا فعالیت دارند. اما اختلاف آنها بیشتر در منو غذاییشان است که با یکدیگر متفاوت است؛ در رستورانهای زنجیرهای پرپروک عمدتا فستفودهایی مثل پیتزا، همبرگر و مرغ سوخاری دیده میشوند، درحالی که در آیدا بیشتر برای ساندیچهای سرد شناخته میشود.
رستورانهای زنجیرهای گفته شده به دنبال حل یک مشکل؛ یعنی «سیر کردن مردم گرسنه» هستند ولی با ارائه منوهای کاملا متفاوت در شیوه رفع نیاز مشتریان با یکدیگر تفاوت دارند و جامعه هدفهای متفاوتی دارند؛ در نتیجه رقیب غیرمستقیم هم هستند. اگر بخواهید در شناسایی رقبای کسب و کار بهتر عمل کنید، میتوانید به راسته مکانیکیهایی توجه کنید که دو مغازه مکانیکی همجوار ممکن است رقبای غیرمستقیم هم باشند یعنی برای مثال اگر یکی از آنها جلوبندیساز باشد و دیگری باطریساز باشد.

رقابت غیرمستقیم لزوما یک بازی با حاصل جمع صفر نیست. کسی را در نظر بگیرید که برای تعمیر خودرو ابتدا به جلوبندیساز رجوع میکند و برای تقویت بیشتر سراغ باطریساز هم میرود.
همین الان رقبای غیر مستقیم کسب و کارتان را شناسایی کنید:
به طور خلاصه، رقبای غیر مستقیم در صنعت شما فعالیت میکنند اما محصولات متفاوت با جامعه هدفهای متفاوت ارائه میدهند. دقیقا همین فرآیند زیر را برای محصولات و خدمات خود پیاده کنید. مثلا:
محصول شما چیست؟ دوره آموزشی تخصصی بازاریابی در رسانههای اجتماعی
رقبای غیرمستقیم کسب و کار شما کدامند؟ همه آموزشهای مربوط به درآمدزایی از دنیای اینترنت مانند آموزش اینستاگرام، آموزش دیجیتال مارکتینگ، آموزش بورس، آموزش ارزهای دیجیتال و …
چرا باید ما را نسبت به رقبای غیر مستقیم انتخاب کنند؟ (مزیت ما نسبت به رقبای غیر مستقیم) – دورههای آموزشی اینستاگرام؟ این تخصص مانند یک دوره آموزشی اینستاگرام، صرفا به مسائل فنی مانند الگوریتم نمیپردازد و همچنین بازاریابی در رسانههای اجتماعی مانند اینستاگرام، لینکدین، سایت، یوتیوب، آپارات و … را آموزش میدهد که برخلاف دورههای آموزشی اینستاگرام، شرکتکنندگان را از هرگونه تغییرات بازار مانند مهاجرت کاربران، بسته شدن اینستاگرام و … ایمن میکند.
چرا باید ما را نسبت به رقبای غیر مستقیم انتخاب کنند؟ (مزیت ما نسبت به رقبای غیر مستقیم) – دورههای آموزشی دیجیتال مارکتینگ؟ در دورههای دیجیتال مارکتینگ صرفا یک جلسه محدود به شبکههای اجتماعی میپردازند اما در این دوره 5 ماهه به صورت تخصصی استراتژیهای درآمدزایی، تبلیغات، برندینگ، هک رشد، برگزاری کمپینها و … را آموزش میبینید که در هیچ دوره دیجیتال مارکتینگی وجود ندارد.
سعی کنید برای هر کدام از رقبای غیرمستقیمتان یک مزیت رقابتی ایجاد کنید.
رقبای آینده کسب و کار
مانند رقبای بالقوه هستند، اما آمادگی بیشتری برای ورود به بازار شما دارند. این ممکن است شرکت بزرگتری باشد که هنوز وارد بازار محلی شما نشده است. آنها را بین رقابت بالقوه و مستقیم در نظر بگیرید. مثلا اوبر رقیب آینده اسنپ یا تپسی محسوب میشود یا یوتیوب رقیب آینده آپارات محسوب میشود.
همین الان رقبای آینده کسب و کارتان را بشناسید و برای رقابت، استراتژی مناسب تعیین کنید:
به طور خلاصه، رقبای آینده شرکتهای بزرگی که ممکن است روزی وارد بازار شما شوند. دقیقا همین فرآیند زیر را برای محصولات و خدمات خود پیاده کنید. مثلا:
محصول شما چیست؟ دوره آموزشی تخصصی بازاریابی در رسانههای اجتماعی
رقبای آینده کسب و کار شما کدامند؟ دانشگاهها یا موسسههای آموزش عالی کسب و کار که ممکن است روزی وارد آموزش آنلاین شوند.
چرا باید ما را نسبت به رقبای آینده کسب و کار انتخاب کنند؟ (مزیت ما نسبت به رقبای آینده) – اگر روزی وارد بازار ما شدند، روی آموزشهای تخخصیتر سرمایهگذاری میکنیم که برای یک موسسه آمورش عالی، توجیه ندارد.
رقبای جایگزین
رقیب جایگزین پنجمین نوع از رقبای کسب و کار شما به حساب میآید. با شناسایی رقبای جایگزین کسب و کار میتوانید تصویر روشنتری از آینده داشته باشید. این نوع از رقبا، جایگزین یا آپشن متفاوتتری از آنچه که شما ارائه میدهید به مشتریان میدهند. در حالی که هر دوی شما به دنبال رفع نیازهای یکسانی از مشتریان خود هستید، ولی از ابزارهای متفاوتی استفاده میکنید.
برای مثال، رستواران و کافیشاپی که در یک راسته قرار دارند، میتوانند رقبای جایگزین هم باشند. هنگام قدمزدن در خیابان، برخی از مشتریان ممکن است ناهار خود را به صورت سبک در کافیشاپ صرف کنند، در حالی که برخی رستوران را ترجیح دهند.
نکته اصلی اینجا است که مشتریان میتوانستند برای رفع نیاز خود از محصولات یا خدمات شما استفاده کنند، اما پولشان را به شما نمیدهند و جایگزین محصولات شما را خریداری میکنند. از خودتان بپرسید: «اگر مشتری منابعش (زمان یا پولشان) را برای شما صرف نکند، آن را کجا صرف خواهد کرد؟
مثلا اگر دوره آموزشی بورس میفروشید، مشاور سرمایهگذاری شخصی، رقیب جایگزین شما خواهد بود و اگر فردی از خدمات مشاوره استفاده کند، دیگر نیازی نمیبیند آموزش ببیند. اگر یک شهربازی باشید، کافههای بازی رقیب جایگزین شما هستند؛ چون اگر وقت تفریحشان در کافه بازی بگذارند، دیگر به شهر بازی نمیروند. اگر یک فروشگاه لوازم آرایشی باشید، فروشگاههای پوشاک رقیب غیرمستقیم شما هستند؛ چون اگر به دنبال رفع نیاز به خاص بودن باشند، میتوانند به جای یک رژ لب، یک مانتو خاص خریداری کنند.
اگر بیش از یک راه حل برای مشکلی که از مشتریان حل میکنید، وجود داشته باشد، شما رقبای جایگزین دارید و این رقبا بسیار خطرناک خواهند بود. پس کنترل کردن چنین رقبایی از چالشبرانگیزترین مراحل شناسایی رقبای کسب و کار به شمار میرود، زیرا ما از ذهنخوانی مردم عاجزیم و نمیتوانیم تمام انتخابهایی که مشتریان را به سمت ما هدایت میکنند، شناسایی کنیم.
اما میتوان راههای دیگری برای کشف این اطلاعات حیاتی پیدا کرد؛ بررسی منشنهای مشتریان در شبکههای اجتماعی و همچنین درخواست تکمیل فرم نظرسنجی میتوانند ایدههای خوبی باشند. با این اطلاعات، میتوانید مخاطبان خود را بهتر بشناسید و برای شناسایی رقبای کسب و کار تان بهتر عمل کنید.
هنگامی که در زمینه شناسایی رقبای کسب و کار خود کار میکنید، ممکن است اطلاعاتی بیشتر از آن چیزی که به دنبالش هستید، گیرتان بیاید. در این مواقع بهتر است هرگز ناامید نشوید چرا که همه رقبا یکسان نیستند و بسیاری از آنها ضعیفتر از آن هستند که تهدیدی برای شما به حساب بیایند.
همین الان رقبای جایگزین کسب و کارتان را شناسایی کنید و برای رقابت، استراتژی مناسب تعیین کنید:
به طور خلاصه، اگر مشتری منابعش (زمان یا پولش) را صرف شما نکند، صرف رقبای جایگزین شما میکند. دقیقا همین فرآیند زیر را برای محصولات و خدمات خود پیاده کنید. مثلا:
محصول شما چیست؟ دوره آموزشی تخصصی بازاریابی در رسانههای اجتماعی
رقبای جایگزین کسب و کار شما کدامند؟ آژانسهای دیجیتال مارکتینگ که با دریافت صفر تا صد بازاریابی در رسانههای اجتماعی را انجام میدهند.
چرا باید ما را نسبت به رقبای جایگزین انتخاب کنند (مزیت ما نسبت به رقبای جایگزین)؟ آژانسهای دیجیتال مارکتینگ اغلب اوقات نمیتوانند یک استراتژی نوآورانه برای کسب و کار شما طراحی کنند و معمولا یک مسیر ثابت را برای همه کسب و کارها پیش میگیرند. اگر خودتان به عنوان صاحب یک کسب و کار، استراتژیهای درآمدزایی از رسانههای اجتماعی را یاد بگیرید، میتوانید با نوآوری خاص خودتان، یک مزیت رقابتی عالی بسازید و تبدیل به یک برند قدرتمند شوید.

5 روش برای شناسایی رقبای کسب و کار
حالا که با سه نوع از رقبای خود در عرصه فعالیتهای اقتصادی آشنا شدید، نوبت به شناسایی آنها از طریق 5 روش ایدهآل میرسد که اکثر آنها به صورت آنلاین انجام میشوند.
صفحه اول گوگل را بررسی کنید
در راستای شناسایی رقبای کسب و کار، بررسی صفحه اول گوگل نقطه شروع کار شماست. هر کسبوکاری به چند کلمه کلیدی مرتبط است؛ خودتان را جای مشتری بگذارید و به کلماتی که ممکن است برای یافتن شما جستجو کند، فکر کنید (خدمات یا محصولاتی که ارائه میدهید + موقعیت مکانی). برای مثال، “تعمیرات موبایل در ولنجک”.
با جستجوی کلمات کلیدی مربوط به کسب و کارتان، شرکتهای برتری که عموما رقبایتان هستند را مشاهده خواهید کرد. ممکن است با یک جستجوی ساده به دهها کسب و کاری بر بخورید که دقیقا همان کاری را میکنند که شما انجام میدهید.
تحقیق کلمات کلیدی هدفمند
کلیدواژهها (کلمات کلیدی) که در حال حاضر هدفگذاری کردهاید را بررسی کنید تا سایر مشاغلی که محصولات و خدمات شما را ارائه میدهند، شناسایی کنید. تحقیق کلمات کلیدی (Keywords Research) سنگ بنای ایجاد استراتژیهای موفق در زمینه بهينهسازي موتورهاي جستجو است. با اینکه تمامی تکنیکهای بهینهسازی موتورهای جستجو متحول شدهاند، اما فرآیند کیورد ریسرچ یا تحقیق در مورد کلمات کلیدی همچنان از مراحل اساسی SEO به حساب میآیند.
تحقیق در مورد کلمات کلیدی یک استراتژی کارآمد برای پیدا کردن رقبای غیرمستقیم شما است، چرا که عمدتا آنها نیز همان کلمات کلیدی را هدف قرار میدهند. به عنوان مثال، با جستجوی کلمه کلیدی “خرید بلیط هواپیما” ممکن است شرکتهای علی بابا و اسنپ که هر دو تا حدودی رقبای غیر مستقیم یکدیگر هستند را به عنوان دو نتیجه ببینید.
در کنار شناسایی رقبای کسب و کار، تحقیق کلمات کلیدی به شما کمک میکند تا هیچوقت سراغ پست کردن مطالبی نروید که خوانندهای برای آن در اینترنت نیست. در واقع، تنها روش علمی جهت پی بردن به آنچه که کاربران در گوگل و سایر موتورهای جستجوگر وارد میکنند، همین روش تحقیق کلمات کلیدی است. طبق آمار، هماکنون بیش از 90 درصد از صفحات موجود در اینترنت، از گوگل هیچ ترافیکی دریافت نمیکنند که دلیل اصلی آن هم عدم اجرای فرآیند صحیح تحقیقات کلمات کلیدی است.

مکالمات مشتریان در رسانههای اجتماعی را زیرنظر بگیرید
نظرات (یا همان کامنتها) در رسانههای اجتماعی به وفور یافت میشوند، بنابراین مشاهده آنچه که مشتریان میگویند آسان است. برای یافتن مکالمات مرتبط با کسب و کارتان، کافی است نام کسب و کارتان را جستجو و نتایج را بررسی کنید.
برای مثال ممکن است کاربری در توئیتر سوالی پست کرده باشد که برای خرید گل و گیاه در منطقه پونک چه گزینههایی وجود دارد. یکی از فالوورهای او ممکن است نام کسب و کار شما را برده باشد که به دنبال آن هم نظرات قابل توجهی ارسال شده باشند.
میتوانید جستجوی خود را از رسانههای اجتماعی به فرومها یا انجمنهای اجتماعی گسترش دهید. انجمن سافت 98، نی نی سایت، انجمن تخصصی پی سی فروم، انجمن عمومی فیسنما و سایر موارد مشابه از جمله انتخابهای خوبی هستند که جای خالی فرومهای بینالمللی مانند ردیت و کیورا را تا حدودی در ایران پر کردهاند. در تمام این شبکهها، کاربران سوالات مرتبط میپرسند و دیگر کاربران از تجربیات خود میگویند.
هر دو این منابع – یعنی انجمنها و شبکههای اجتماعی – میتوانند اطلاعات بسیار مفیدی را در مورد مشتریانتان و اینکه چرا برخی از آنها رقبایتان را به کسب و کار شما ترجیح دادهاند، نشان دهند. مقاله 12 روش کمیاب انتخاب موضوع برای تولید محتوا به شما در این مسیر به خوبی کمک میکند.
تحقیقات بازار را انجام دهید
تحقیقات یا مطالعه بازار، از دیگر راههای شناسایی رقبای کسب و کار است و از سوی دیگر به گردآوری و تجزیهوتحلیل اطلاعات مفید در مورد کسب و کارتان نیز کمک میکند.
برای شناسایی رقبای کسب و کار، تحقیقات بازار را میتوان به روشهای مختلفی انجام داد؛ از جستجو در گوگل گرفته تا مرور مجلات مربوط به کسبوکار. در این مسیر، حتی میتوانید از تیمهای فروش هم کمک بگیرید و از آنها در مورد خدمات و محصولاتی بپرسید که رقبای شما به مشتریان ارائه میدهند.
برای اینکه با موضوع تحقیقات بازار بیشتر آشنا شوید به دادههای زیر توجه کنید:
- طبق دادههای اینستاگرام در سال 2017، نزدیک به 80 درصد از کاربران حداقل یک صفحه فروش آنلاین را دنبال میکنند
- طبق دادههای گوگل، نزدیک به 75 درصد از کاربران گوشیهای هوشمند از موتورهای جستجوگر برای رفع نیازهای خود استفاده میکنند
- طبق دادههای سایت hubspot، نزدیک به 80 درصد از مصرفکنندگان تنها به خاطر این که تعداد بالایی ایمیل دریافت میکنند، عضویت خود در خبرنامههای ایمیلی را لغو میکنند
نتیجهگیری: تحقیقات بازار نه تنها در شناسایی رقبای کسب و کار به شما کمک میکند، بلکه اطلاعات ارزشمندی را هم در اختیارتان قرار میدهد.
از مشتریان خود پرسوجو کنید
آخرین و در عین حال مستقیمترین شیوه شناسایی رقبای کسب و کار، پرسوجو کردن از مشتریان است. اطلاعات مشتریان برای شناسایی رقبای شما مهم هستند؛ به هر حال، مشتریان طبق نیازهایشان بیشتر از شما، رقبایتان را زیر و رو کردهاند و در نهایت شما را برای رفع نیازهایشان انتخاب کردهاند.
اخذ بازخورد از مشتریان به روشهای مختلفی امکانپذیر است؛ آنلاین، تلفنی و حضوری. چند روز پس از خرید، بهترین فرصت برای گرفتن بازخورد از مشتریان است. برای مجاب کردن مشتریان برای شرکت کردن در نظرسنجی آنلاین میتوانید امتیازات ویژهای مانند تخفیف چند درصدی و غیره را لحاظ کنید. درخواست بازخورد از مشتریان میتواند به معنای ایجاد مکالمات کوتاه تلفنی یا ارسال فرم نظرسنجی به صورت پیامک و ایمیل باشد.
با توجه به نوع کسب و کارتان، سعی کنید بهترین رویکرد را انتخاب کنید و به طور مرتب بازخوردها را بررسی کنید. به این مسئله توجه کنید که بسیاری از رقبای شما از نیازهای مشتریان خود غافل هستند و شما با ارائه چنین ویژگی میتوانید در راستای رسیدن به اهدافتان، گام بلندی بردارید.
شناسایی رقبای کسب و کار برای موفقیت شما لازم است
همانطور که گفتیم، هر کسب و کاری دارای چندین رقیب است و شناخت رقبای اصلی و فرعی شما بسیار ارزشمند است. به یاد داشته باشید، همانطور که کسبوکار شما رشد میکند و به تکامل میرسد، رقابت و رقبای شما نیز بیشتر میشوند. یک رقیب مستقیم ممکن است از دور مسابقه خارج شود یا یک رقیب غیر مستقیم به یک رقیب مستقیم تبدیل شود یا یک رقیب به چندین و چند رقیب تبدیل شود. همه اینها را گفتیم تا به طور مرتب و سنجیده، تمام کسب و کارهای مشابه خودتان را بررسی کنید و از آنها غافل نشوید. برای مثال مزایای آنها را در کسب و کار خودتان هم به کار بگیرید و از نقاط ضعف و شکستهای آنها درس بگیرید تا هر روز موفقتر از روز قبل خود باشید.